Belcar Press release
Kuismanen-Hasenbichler bevestigen
Sedert het begin van het seizoen kon de Audi 80 Competition telkens opnieuw bewijzen dat hij zeker tot de favorieten behoorde - getuige de twee overwinningen in de Divisie Toerisme - maar er was altijd wel iets dat hen dat tikkeltje meer ontzegde. Zaterdagavond, tijdens die erg geslaagde vieruursrace in Francorchamps was het wel raak. Alsof de duivel ermee speelde, duidelijk was dat ditmaal geen GT mocht winnen.
Aanvankelijk was de Viper nochtans ongenaakbaar en Bert Longin bouwde zijn voorsprong gestaag op, al geraakte hij niet verder dan 7" van de Marcos LM600 van Herman Buurman verwijderd alvorens de Safety Car voor een eerste pauze zorgde. Terwijl de Marcos aan een langzame terugkeer begon, moest het groenrode gevaarte na anderhalf uur aan de kant met een kapotte versnellingsbak.
Na het spel der ravitailleringen zat Tim Verbergt op kop in de AD Sport Porsche 993 Biturbo, terwijl Philip Verellen de commandostoel van de Viper bemande. Iedereen dacht de Viper binnen de kortste keren zijn favoriete plekje weer ging innemen, maar een probleem met een schokdemper achteraan verplichtte de Antwerpenaar de box op te zoeken. Op die manier was elke kans op de zege alvast verkeken.
Halfweg zakte de moreel van de GLPK-troepen naar kelderniveau: de Viper stond in de box te wachten op herstelling en de Biturbo van Geboers-Thiers moest enkele keren binnen komen omdat de piloten last hadden van benzinedampen. Halfkoers leidde AD Sport nog altijd voor de 996 GT3 van Bouvy-Kropp, de Audi van Kuismanen-Hasenbichler (die een stop & go van 10" kregen voor inhalen onder pacecarregime, maar eigenlijk 40 tellen verloren), de Z3 van Cuyvers-Bruynoghe en de Mondeo van Selleslagh. Even tevoren was de 996 GT3-R van Goossens-Penders, de leiders in het kampioenschap uitgevallen met motorpech.
Het feest voorin duurde niet lang voor AD Sport. Even nadat hij Verbergt had afgelost, moest Van Roey terug naar de box om een probleem aan de achtertrein op te lossen; misschien nog het resultaat van een tik in het gedrum bij wedstrijdbegin. Met nog anderhalf uur te gaan kwam de Audi op kop met één ronde voorsprong op Bouvy-Kropp. Maar het stond blijkbaar in de sterren geschreven dat de Brusselaars het niet zouden halen. Alhoewel ze de hele race tot dan perfect probleemloos hadden afgewerkt, deden transmissieproblemen hen uit de top 10 vallen.
Ook geen geluk voor de Ford Mondeo en de Callaway. Die twee hadden het voortreffelijk gedaan tot in het zicht van de finish bij beide de gaskabel brak. Een half uur voor de finishvlag reed de Audi nog steeds op kop en de overwinning kon de Fins-Oostenrijkse combinatie niet meer ontsnappen. Dus keek iedereen naar wat de GLPK's aan het doen waren. Thiers en Geboers reden als bezeten en geraakten in extremis nog aan de tweede plaats, ten nadele van Duncan Huisman en Harry Stoeltie in hun prachtige MDM-M3 E46.
Ook zij zullen allicht tevreden zijn met de gang van zaken; niet vergeten dat die wagen vorige race zijn eerste (bescheiden) rondjes maakte. Een voorbeeld voor de nieuwkomers Mercedes en Venturi, die dit keer ook nog maar bleekjes overkwamen. De Nederlanders slaagden er op de valreep nog in om de Z3 van Cuyvers-Bruynoghe achter zich te houden; die won dan wel weer de GTB-klasse.
Helemaal in de slotminuten geraakten we nog twee van onze gastteams kwijt: Snijers-Reis en de broers Ooms. Patrick Snijers ging er hard af in de Raidillon met zijn oude 993 van TR Racing. De 5de plaats was uiteindelijk voor de Gillet Vertigo van Van Vaerenbergh-Van Hool en daarmee zorgden ze voor een aangename verrassing. 6de werden de broers Thiers en Michel Neugarten, terwijl de 7de plaats naar een fel teruggekeerde Chrysler Viper ging. Op die manier scoorden Longin en Verellen toch nog kostbare punten.
Kuismanen-Hasenbichler wonnen dus opnieuw de TA-klasse, voor de Nederlanders en Beliën-Michiels. TB ging naar Van Bellingen-Leyssens-Vandermaesen, nadat hun kopmannen Pensis-Severich in het zicht van de finish opgaven. De ereplaatsen waren voor Qvick-Beernaert en Lanssens-Van de Velde. Deze vieruursrace was een grote premeur voor Castrol Belcar; zowel het verloop als de unieke sfeer als de uitslag smaken naar een herhaling.
Officieuze tussenstanden
Divisie GT
1. Longin-Verellen en Cuyvers-Bruynoghe 104, 3. Vanierschot-Van Roey-Verbergt 86, 4. Penders-Goossens-Duez 78, 5. Grootaers-Schreurs-Geboers-Thiers 75…
Divisie Toerisme
1. Kuismanen-Hasenbichler 120, 2. Qvick-Beernaert 88, 3. Severich-Pensis 76, 4. Van Bellingen-Leyssens-Vandermaesen 65
Klasse GTA
1. Longin-Verellen 56, 2. Van Roey-Vanierschot-Verbergt 52, Geboers-Thiers 42…
Klasse GTB
1. Cuyvers-Bruynoghe 56, 2. Thiers-Thiers-Neugarten 52, 3. Penders-Goossens-Duez 40 Klasse/Classe TA 1. Kuismanen-Hasenbichler 60, 2. Colman-Verhoeven 44, Theuws-Wuytens 36…
Klasse TB
1. Qvick-Beernaert 52, 2. Severich-Pensis 48, 3. Van Bellingen-Leyssens Vandermaesen 38
GTTC Trophy
1. Severich-Pensis 30, 2. Pauls-Jankelevitch 18, 3. Tuyttens-Vanhoof 4
Ladies Trophy
1. Lieve Thiron en Frederike Cassiers 20, 3. Carla Brackx 12
Junior Trophy
1. Marco Wuyttens 26, 2. Tim Verbergt 16, 3. Alexandra Van de Velde en Linsy Lanssens 6… ing Box-gastwagen.
TWEE
Het
Nog voor de start van de eerste training van deze ochtend kregen we nog twee wijzigingen in de lijst. Kris Wauters is vannacht namelijk ziek geworden - niks ernstigs, zegt zijn broer Koen, maar hij is in elk geval niet in staat om te rijden - en wordt vervangen door Philip Daniels, een habitue van de Castrol Belcar. Op de nummer 10 krijgen Wim Meulders en Joost Vollebergh het gezelschap van Cyriel Raes.
Eerste sessie
De tijden gingen snel naar beneden tijdens de eerste sessie. Bert Longin en Herman Buurman losten elkaar een paar keer af aan de spits, maar terwijl Bert nog snel een 2’24”867 op de tabellen spurtte, gaf Herman het stuur duur aan de broers Van der Zwaan.
Freddy Van Roey-Tim Verbergt in de AD Sport-993 Biturbo deed nauwelijks onder en ook de Audi 80 Competition bleef in de buurt. Vlak voor in het tweede kwartier ook de pare nummers op de piste verschenen, ging de Viper tot tweemaal toe in de fout, maar hij geraakte telkens weg zonder schade. Ook de nummers 23 en 25 kregen problemen, waarbij de RTM-Porsche even stilviel en de Vertigo een vangrail kuste.
De 33 van Van Thienen-Bonnaerens-Maton kreeg een zwarte vlag omdat hij de roodwit geblokte vlag negeerde aan het einde van de sessie voor de onpare nummers. Bovendien werden hem
Van de pare nummers geraakten vier wagens in de top 10. Bouvy-Kropp reden de 2de tijd in de klasse GTB na de kampioenschapsleiders Penders-Goossens en Hahn-Jacobs stieten met hun Callaway door naar de 8ste plek. Voor een grote verrassing zorgde Vincent Vosse in de nummer 14 van Garage Pino. Helemaal op het einde van de sessie peuterde Erik Geboers nog eens het uiterste uit zijn GLPK-Biturbo om zich naast de Viper te hijsen.
Na afloop zocht Willie Moore de koersdirectie op om te melden dat de splinternieuwe motor van zijn mooie Nissan Skyline af te rekenen had met een lekke koppakking en dat hij bijgevolg forfait zou geven. Een 28ste tijd was nochtans hoopgevend voor een motor die pas gisteren werd ingereden. Hoe het met de andere nieuwigheden was gesteld? Bogemans-Neyens hadden veel last van vibraties van het nieuwe Mercedes-koetswerk, terwijl de Venturi-boys - kortweg samengevat als de drie Vannen (Vancraeynest-Vanbraeckel-Van de Wauwer) - nog heel veel werk hebben met de mooie Franse bolide. Twee veelbelovende aanwinsten dus, maar met huiswerk.
Tweede sessie
Herman Buurman leek alles in handen te hebben om de Viper te onttronen. Hij was net met 2’25”072 tot op 2/10den van “het serpent” genaderd toen hij het rechte stuk voor de tribunes afdonderde op weg naar een mogelijk nog snellere tijd. Helaas voor hem, en gelukkig voor GLPK brak op de Marcos een wiel af. Dat ging alleen op pad tot halfweg de Raidillon, terwijl de LM600 links onderaan de helling bleef stilstaan… Geen verbetering meer, maar gelukkig ook geen fatale schade.
Overigens kon de Viper op geen enkel ogenblik iets aan die toestand veranderen, want Longin en Verellen stonden in de box toe te kijken hoe hun team aan de ophanging sleutelde.
In de top kwamen er enkel nog kleine verbeteringen van Penders-Goossens en Bartha-Turco-Vosse, maar er was wel een nieuweling. Patrick Selleslagh kende dit weekend al wat probleempjes, maar kan zich enigszins tevreden stellen met zijn 8ste plaats, de 2de in Toerisme. Na de ongenaakbare Audi van de Fins-Oostenrijkse combinatie Kuismanen-Hasenbichler.
3de en 4de en vlak bij elkaar in die Divisie en in de klasse TA zijn de BMW’s van Duncan Huisman en Harry Stoeltie enerzijds en Guino Kenis en Rudy Stevens anderzijds amper 4/10den van elkaar verwijderd. De Nederlandse MDM-E46 is een pareltje van een wagen, de beter bekende E38 van de Kempenaars is voor deze gelegenheid in een heel nieuw kleurtje gestoken. Veeweyde, als verzamelnaam voor dierenasielcentra over het hele land is een even originele als sympathieke sponsornaam. Hopelijk levert het de heren ook wat sukses.
De klasse TB is natuurlijk weer voor Luc Pensis en Georg Severich en dat de Audi A4 quattro de tweede plaats inneemt, is evenmin nieuws. Dat wordt het echter wel als je weet dat die tijd werd gedraaid door Sebastiaan Bleekemolen…De 3de plaats in die TB is voor die andere STW, de wagen van Van Bellingen-Leyssens-Vandermaesen, maar die volgt al op dik 6 tellen.
In de Divisie GT, en meer bepaald in de klasse GTA volgen de startnummers 1, 2 en 3 elkaar perfect op. De Viper gaat de 996 Biturbo van Geboers-Thiers en de 993 Biturbo van Van Roey-Verbergt vooraf. In GTB moest je deze middag een GT3 hebben om in de top drie te geraken. Penders-Goossens zijn 3 tellen sneller dan Bouvy-Kropp en 4 dan Thiers-Thiers-Neugarten.
Bij de Gasten is de Marcos natuurlijk de snelste, maar ook de broers Ooms zorgden voor een leuke verrassing door zich nog net binnen de top 20 te houden. Patrick Snijers en Helmut Reis verbeterden nog wel een fractie, maar de TR-Porsche draaide vandaag nooit helemaal feilloos.
Na afloop van de trainingen werden de tijden van de 58 geannuleerd omdat hij de roodwit geblokte vlag had genegeerd.
Overigens, de pole van dit jaar is een flink stuk trager dan vorig jaar. Toen werd 2’21gedraaid door Vincent Vosse in de Racing Box-gastwagen.
Dus toch de Viper
Veel geluk heeft de Viper dit weekend nog niet gehad, maar dat belet niet dat hij toch in pole start. Tijdens de Vrije Trainingen bleef de gasklep in de eerste ronde openstaan en kon er niet worden afgesteld. De chrono van deze ochtend was gelukkig voldoende om op pole te blijven. Bij Buurman brak een wiel af, net toen hij de genadeslag wilde geven.
Nog voor de start van de eerste training van deze ochtend kregen we nog twee wijzigingen in de lijst. Kris Wauters is vannacht namelijk ziek geworden - niks ernstigs, zegt zijn broer Koen, maar hij is in elk geval niet in staat om te rijden - en wordt vervangen door Philip Daniels, een habitue van de Castrol Belcar. Op de nummer 10 krijgen Wim Meulders en Joost Vollebergh het gezelschap van Cyriel Raes.
Eerste sessie
De tijden gingen snel naar beneden tijdens de eerste sessie. Bert Longin en Herman Buurman losten elkaar een paar keer af aan de spits, maar terwijl Bert nog snel een 2’24”867 op de tabellen spurtte, gaf Herman het stuur duur aan de broers Van der Zwaan.
Freddy Van Roey-Tim Verbergt in de AD Sport-993 Biturbo deed nauwelijks onder en ook de Audi 80 Competition bleef in de buurt. Vlak voor in het tweede kwartier ook de pare nummers op de piste verschenen, ging de Viper tot tweemaal toe in de fout, maar hij geraakte telkens weg zonder schade. Ook de nummers 23 en 25 kregen problemen, waarbij de RTM-Porsche even stilviel en de Vertigo een vangrail kuste.
De 33 van Van Thienen-Bonnaerens-Maton kreeg een zwarte vlag omdat hij de roodwit geblokte vlag negeerde aan het einde van de sessie voor de onpare nummers. Bovendien werden hem
Van de pare nummers geraakten vier wagens in de top 10. Bouvy-Kropp reden de 2de tijd in de klasse GTB na de kampioenschapsleiders Penders-Goossens en Hahn-Jacobs stieten met hun Callaway door naar de 8ste plek. Voor een grote verrassing zorgde Vincent Vosse in de nummer 14 van Garage Pino. Helemaal op het einde van de sessie peuterde Erik Geboers nog eens het uiterste uit zijn GLPK-Biturbo om zich naast de Viper te hijsen.
Na afloop zocht Willie Moore de koersdirectie op om te melden dat de splinternieuwe motor van zijn mooie Nissan Skyline af te rekenen had met een lekke koppakking en dat hij bijgevolg forfait zou geven. Een 28ste tijd was nochtans hoopgevend voor een motor die pas gisteren werd ingereden. Hoe het met de andere nieuwigheden was gesteld? Bogemans-Neyens hadden veel last van vibraties van het nieuwe Mercedes-koetswerk, terwijl de Venturi-boys - kortweg samengevat als de drie Vannen (Vancraeynest-Vanbraeckel-Van de Wauwer) - nog heel veel werk hebben met de mooie Franse bolide. Twee veelbelovende aanwinsten dus, maar met huiswerk.
Tweede sessie
Herman Buurman leek alles in handen te hebben om de Viper te onttronen. Hij was net met 2’25”072 tot op 2/10den van “het serpent” genaderd toen hij het rechte stuk voor de tribunes afdonderde op weg naar een mogelijk nog snellere tijd. Helaas voor hem, en gelukkig voor GLPK brak op de Marcos een wiel af. Dat ging alleen op pad tot halfweg de Raidillon, terwijl de LM600 links onderaan de helling bleef stilstaan… Geen verbetering meer, maar gelukkig ook geen fatale schade.
Overigens kon de Viper op geen enkel ogenblik iets aan die toestand veranderen, want Longin en Verellen stonden in de box toe te kijken hoe hun team aan de ophanging sleutelde.
In de top kwamen er enkel nog kleine verbeteringen van Penders-Goossens en Bartha-Turco-Vosse, maar er was wel een nieuweling. Patrick Selleslagh kende dit weekend al wat probleempjes, maar kan zich enigszins tevreden stellen met zijn 8ste plaats, de 2de in Toerisme. Na de ongenaakbare Audi van de Fins-Oostenrijkse combinatie Kuismanen-Hasenbichler.
3de en 4de en vlak bij elkaar in die Divisie en in de klasse TA zijn de BMW’s van Duncan Huisman en Harry Stoeltie enerzijds en Guino Kenis en Rudy Stevens anderzijds amper 4/10den van elkaar verwijderd. De Nederlandse MDM-E46 is een pareltje van een wagen, de beter bekende E36 van de Kempenaars is voor deze gelegenheid in een heel nieuw kleurtje gestoken. Veeweyde, als verzamelnaam voor dierenasielcentra over het hele land is een even originele als sympathieke sponsornaam. Hopelijk levert het de heren ook wat sukses.
De klasse TB is natuurlijk weer voor Luc Pensis en Georg Severich en dat de Audi A4 quattro de tweede plaats inneemt, is evenmin nieuws. Dat wordt het echter wel als je weet dat die tijd werd gedraaid door Sebastiaan Bleekemolen…De 3de plaats in die TB is voor die andere STW, de wagen van Van Bellingen-Leyssens-Vandermaesen, maar die volgt al op dik 6 tellen.
In de Divisie GT, en meer bepaald in de klasse GTA volgen de startnummers 1, 2 en 3 elkaar perfect op. De Viper gaat de 996 Biturbo van Geboers-Thiers en de 993 Biturbo van Van Roey-Verbergt vooraf. In GTB moest je deze middag een GT3 hebben om in de top drie te geraken. Penders-Goossens zijn 3 tellen sneller dan Bouvy-Kropp en 4 dan Thiers-Thiers-Neugarten.
Bij de Gasten is de Marcos natuurlijk de snelste, maar ook de broers Ooms zorgden voor een leuke verrassing door zich nog net binnen de top 20 te houden. Patrick Snijers en Helmut Reis verbeterden nog wel een fractie, maar de TR-Porsche draaide vandaag nooit helemaal feilloos.
Na afloop van de trainingen werden de tijden van de 58 geannuleerd omdat hij de roodwit geblokte vlag had genegeerd.
Overigens, de pole van dit jaar is een flink stuk trager dan vorig jaar. Toen werd 2’21gedraaid door Vincent Vosse in de Racing Box-gastwagen.
|