Racspa

 

Er bestaat geen twijfel over: de eerste editie van de Rally of Bertrix is sterk van start gegaan! Van bij de eerste klassementsproef, het te duchten stuk in de bossen van  Bertrix, verdwenen Maxime Potty (Citroën) en Jos Verstappen (Skoda) uit het klassement en lieten het over aan Cédric Cherain (Hyundai) om de scratches aan elkaar te rijgen en zich stevig als leider te plaatsen bij de terugkeer op de Place des 3 Fers!

 

Op het moment van de officiële start van de Rally of Bertrix, klokslag 17u30, beloofde het volop strijd te worden voor de winst. Enkele minuten later volgden de racefeiten elkaar in hoog tempo op! Maxime Potty eindigde KP1 traag, slachtoffer van een verlies aan vermogen. Het verdict viel al snel: motor kapot en opgave! Jos Verstappen ging helaas van de baan en dat betekende voor hem de uitschakeling terwijl lokale rijder Laurent Mottet de prachtige Peugeot 306 Maxi Sébastien Loeb Racing tegen een boom zette! Dat allemaal zonder veel erg voor de bemanningen van de wagens maar het zorgde voor een reeds goed gestoffeerde opgavelijst…

 

Cédric Cherain (Hyundai) liet het zich allemaal welgevallen en tekende voor de scratch in alle drie de proeven om als solide leider terug te keren… “Wat een mooie klassementsproeven!”, liet de rijder van de i20 N Rally2 BMA weten. “De eerste doet echt denken aan de Barum Rally! Wat een plezier… Maar we moeten er ook onze aandacht bijhouden want de baan is al wat vuil en er ligt heel wat kiezel op de weg. Ik heb aan 95% gereden terwijl ik heel aandachtig ben gebleven en alle fouten heb vermeden. De hitte hielp er niet echt aan, uiteraard, maar het is nog doenbaar!”

 

In het kielzog van Cherain, verbaasde de Nederlander Roger ‘The Joker’ Hodenius (Skoda) de waarnemers op deze zaterdag. Hij klokte in op 18’’1 van Cherain en gaat voor aan Charles Munster (Hyundai), die er alles aan zal doen om met BMA een onwaarschijnlijke dubbel te scoren”. “Dit zijn echt mooie stukken parcours, maar ook moeilijk”, becommentarieert de jongste zoon van Bernard Munster. “Op sommige plaatsen verliezen we tijd, maar ik weet wel waarom. Morgen zullen we ons daar verbeteren!”

 

Achter dit leidende trio is het Sébastien Incardona (Skoda) die verschijnt op de vierde positie, op 57’’2, voor een John Wartique (Citroën, 1’02’’4) die er al spijt van heeft dat hij eerder voorzichtig begon op deze delicate openingsproef. Thibaud Mazuin (Skoda, 1’11’’7) vervolledigt voorlopig de top 6 voor een uitstekende Corentin Dozot (DS 3 R5, 1’23’’1), de Alpine A110 RGT Rally van Laurent Molle (1’36’’4), leider binnen de R-GT, Tom Boonen (Skoda, 1’50’’7), die houdt van de regio, en Christophe Daco (Porsche 997 GT3, 1’53’’6).

Noteren we nog een lekke band die veel tijd kostte aan Emile Breittmayer (Skoda) op KP3. Hij verloor er meer dan 4 minuten en mag elke hoop om te schitteren in het algemene klassement opbergen.

De krachtige BMW wagens van de Moood M-Cup slagen er in om onrust te zaaien in het peloton van de Rally2 en GT-wagens op dit parcours. Brecht Hoorne (E36) leidt er de debatten, op de 8ste plaats in de algemene rangschikking (!), voor Philip Lommers (E36) en Franky Boulat (E36).

 

Lander Depotter was het snelste van de lijn in de Clio Trophy Belgium. Hij zette zijn  Renault Clio Rally5 aan de kop van het klassement voor Pierre-Manuel Brasseur, Nard Ippens en Lyssia Baudet.

 

In het Historic BRC tenslotte, domineert Guino Kenis (BMW 325i E30), één van de helden van de laatste Legend Boucles @ Bastogne, voor de Ford Escort Mk2 van Frédéric François en de BMW M3 E30 wagens van Yann Munhowen en Rainer Hermann.

 

Nu zondag, om 8u55 worden de deelnemers opnieuw verwacht op het podium van de  Place des 3 Fers in Bertrix voor een tweede etappe bestaande uit twee lussen, zijnde zes klassementsproeven. De finish is voorzien om iets na 14u15…    

 

Racspa