Racspa

 

Een manche van de Legend Boucles Series 2021 in het kader van het Racing Festival in Francorchamps!
Bij de Royal Automobile Club de Spa, duiken er geregeld nieuwe ideeën op en blijft men nooit lang bij de pakken zitten. De indrukwekkende gebeurtenissen van de Spa Euro Race zijn amper achter de rug en het team besliste om niet meer achteruit, maar wel vooruit te kijken, en het lot van de voorbije 15 maanden naast zich neer te leggen. Het moment is dan ook aangebroken om het concept Legend Boucles Series weer te lanceren, een competitie met als rode draad de bekende Legend Boucles @ Bastogne, onder meer gekend vanwege de enorme variëteit. De Legend Boucles Rallyshow & Rallycross Mettet was eerder al aangekondigd en ook het Racing Festival, ook een organisatie van de R.A.C. Spa van 15 tot 17 oktober, zal op de kalender staan, met een regularity op… circuit. Het is het logisch gevolg van de demonstratie van de wagens van de Legend Boucles @ Bastogne tijdens het Racing Festival 2018…
“Het idee achter het evenement is het intenser samenwerken met het indrukwekkende contingent deelnemers dat we ieder jaar in Bastogne zien”, aldus Pierre Delettre. “Het overgrote deel van die mensen hebben een hart voor regelmatigheidswedstrijden en ze vragen niet beter dan geregeld een ander type proef te kunnen rijden. Meer was er niet nodig om een regelmatigheidscriterium op poten te zetten op het mooiste circuit van de wereld, in het kader van ons Racing Festival. We hebben de mosterd gehaald bij de Tour Auto die ook halthoudt op het Circuit van Spa-Francorchamps en er een gelijkaardige proef afwerkt.” 
Concreet zal de regelmatigheidsproef dezelfde reglementaire basis, zowel technisch als sportief, hebben als de Legend Boucles @ Bastogne. Dat betekent onder meer dat de wagens in ‘Legend’ en ‘Challenger’ een rolkooi zullen moeten hebben, de deelnemers in ‘Classic’ niet. 
“We vinden de drie categorieën van Bastogne terug, te weten ‘Legend’, ‘Challenger’ en ‘Classic’ ”, verduidelijkt Eric Chapa, die het sportieve luik voor zijn rekening neemt. “Het zijn eens te meer de gemiddelden die het verschil zullen maken. De deelnemers in ‘Classic’ doen het tussen 60 en 90 km/u, de ‘Challenger’ tussen 90 en 110 km/u gemiddeld en de ‘Legend’ tussen 120 en 140 km/u. Iedereen die beschikt over een internationale licentie circuit of rally van de FIA is toegelaten en voor de andere deelnemers stelt de Royal Automobile Club of Belgium een daglicentie ‘One Day Regularity Event’ aan de erg democratische prijs van 35 euro voor. Iedereen zal dus welkom zijn.” 
Het evenement zelf zal plaatsvinden op zondag 17 oktober, met een ongeziene timing: “De deelnemers mogen een eerste maal de piste op voor een kennismaking tijdens een vrije training”, gaat Pierre Delettre verder. “Vervolgens start de competitie, met wagens die om de 5 à 6 seconden uit de pitlane vertrekken. Er is geen sprake van een start in groep en de eerste ronde dient om een referentietijd neer te zetten met een laag en hoog gemiddelde in de buurt van 60, 90 en 120 km/u, afhankelijk van de categorie. Indien de deelnemer in de eerste ronde in de fout gaat, krijgt hij een tweede kans. Vervolgens moeten de deelnemers drie ronden afleggen en telkens hun chrono’s in de drie sectoren van het circuit van Spa-Francorchamps zo dicht mogelijk benaderen. De verschillen tegenover die referentietijd brengen straffen met zich mee en de optelsom daarvan zal het klassement bepalen, zoals naar goede gewoonte in regelmatigheidswedstrijden het geval is.” 
De drie sectoren van het Circuit van Spa-Francorchamps zullen voor de gelegenheid met signalisatieborden aangeduid worden. 
Met deze ongewone organisatie in het kader van het Racing Festival, wil de R.A.C. Spa de trouwe deelnemers van Bastogne toelaten om het asfalt van Francorchamps te ontdekken, met wagens die we anders zien in Bastogne of in Mettet tijdens de Legend Boucles RallyShow. Met deze proef op circuit in het kader van het Racing Festival, is de Legend Boucles Series goed en wel vertrokken. Die serie zal ook een internationale proef tellen waarover later meer… 
Rechtenvrije foto’s: Letihon.be

 

Racspa