Racspa

 

 World Series by Renault in Spa Dag 1: Sainz Jr, Amweg, Bleekemolen en De Pasquale de snelsten, de Belgen bij de les

Het was de dag van de generale repetitie in Francorchamps voor de deelnemers aan de World Series by Renault, het top autosportevenement van het Franse merk, overigens al aan zijn tiende verjaardag toe.

 De jonge wolven van de Eurocup Formula Renault 2.0 waren de eerste die aan het werk gingen, met een snelste chrono voor één van de rijders van het Belgische KTR, met name Alexander Albon. Tijdens de sessie in de namiddag werd de Thai tweede op amper 9 duizenden van de Zwitser Levin Amweg (2.17.996 ART Jr Team). Hij was zo twee honderdsten beter dan de Nederlander Nick De Vries (Koiranen GP), leider in het kampioenschap. Met kleine onderlinge verschillen ook achter de top 3 beloven zowel de kwalificaties als races zeer spannend te worden. 

De deelnemers van de Formula Renault 1.6 NEC Junior doen het dit weekend samen met de deelnemers aan de Zweedse FR 1.6. De Australische kampioen Formula Ford van vorig jaar, Anton De Pasquale, won al de twee manches in Zandvoort van het Formula Renault 1.6 NEC Junior, tijdens de Paasraces op Zandvoort en hij toonde weer zijn talent met een chrono van 2.33.359. Hij was overigens de beste in beide vrije trainingen. Hij ging drie andere leerlingen van de Lechner Racing School vooraf, waaronder Florian Janits en onze landgenoot Max Defourny (15 amper), die echter maar zeven tienden moest toegeven op de snelle man vooraan! Met minder oefensessies tussen de weekends door, verdedigde ook Namenaar Simon Mirguet (17) zich goed, met een dertiende tijd, op 2,3 seconde van de « pole » van de dag. Er is nog werk, maar de vooruitgang is duidelijk voor de rijder van Provily Racing…  

Het volume van de motoren ging dan de hoogte in met de topcategorie van het weekend, de Formula Renault 3.5. Na de reserverijder van Sauber F1, de jonge Rus Sergey Sirotkin, in de ochtendsessie, was het ‘s namiddags Red Bull Carlos Sainz Jr die de snelste tijd neerzette. In 1.59.139, was de rijder van Dams beter dan Sirotkin (Fortec - +0.205). De Deen Marco Sorensen (Tch 1 Racing) maakte de top 3 volledig. De Top 10 reed onder de twee minuten op Spa! Noteer ook de matige 14de tijd van Norman Nato (Dams) die vorige week nog de wedstrijd in Monaco won.

In Clio Cup Benelux ging beide besttijden naar de leider in het kampioenschap, Sebastian Bleekemolen, die zijn favorietenrol dus waarmaakte. Achter de snelle Nederlander waren de Belgen goed, met een derde tijd voor Stephane Polderman ‘s morgens, de tweede chrono van Loris Hezemans ‘s namiddags, en ook de zeer knappe rondetijden van Régis Gosselin, de winnaar van de Clio Cup Young Talent Challenge.

Voeg daar zaterdag en zondag nog de Red Bull-Renault RB9 bij met Toro Rosso F1 rijder Jean-Eric Vergne en de World Series by Renault editie 2014 kondigen zich weer groots aan (gratis tickets op www.worldseriesbyrenault.com).  

 

 

Racspa