Racspa

 

 Onderhoud met Pierre Delettre

 

“Het enthousiasme van mijn vader”

 

“Daar zijn we weer. Het is ongelofelijk hoe snel de tijd gaat. 2014 is een keerpunt in de geschiedenis van de Legend. Na 30 jaar afwezigheid keert de rally terug naar Bastogne, met een enorm warm ontvangst door de mensen van de regio en de lokale autoriteiten. Als ik dat zie, dan begrijp ik waarom mijn vader zo enthousiast was in 1983, één jaar voor zijn overlijden. We hadden het coëfficiënt 3 van het EK Rally voor de Boucles gekregen en we wilden de rally nog meer uitstraling geven. Ik herinner me dat er 50 cm sneeuw gevallen was en de assistentievoertuigen raakten niet op hun bestemming, in die mate dat Marc Duez heeft moeten tanken aan een station langs de weg met de winnende Audi Quattro. De deelnemers moesten de route volgen door zich bijvoorbeeld op de afsluitingen naast de weg te oriënteren. Juha Kankkunen reed de eerste maal in het buitenland en hij zorgde met de Manta voor het nodige spektakel. We worden er niet jonger op!

 

Als het opnieuw dergelijk weer is, dan schrijven we zeker nog eens geschiedenis. Drie decennia later is het terrein amper veranderd en we hebben er dus twee mooie proeven uitgetekend. Onder impuls van Burgemeester Benoît Lutgen heeft de stad er alles aan gedaan om ons goed te ontvangen. Er is een assistentiepark, een regroep, een podium, een groot scherm, commentaar, proeven van lokale producten, kortom deelnemers en publiek zullen verwend worden.

 

Een andere grote nieuwigheid voor de 57ste editie van de rally is de categorie DEMO. We hebben minder deelnemers dan verwacht, want sommige durfden de stap niet zetten of beantwoordden niet aan onze criteria qua look en veiligheid. De kwaliteit zal er echter wel zijn, met vier Groep B en meerdere Groep A, topwagens waaraan iedereen goede herinneringen heeft. En dankzij de gepassioneerden Christian Kelders en Christophe Jacob is er de deelname van Marc Duez in een MG Metro 6R4 Gr.B in de rode en witte kleuren, zoals in 1986. Alleen al die wagen is de moeite van de verplaatsing waard.

 

Globaal is het aantal deelnemers met 10% gedaald, zeker omwille van de crisis of het ontbreken van een occasionele deelnemer, maar met 240 wagens is het cijfer dat we kunnen voorleggen toch nog steeds schitterend.

 

Het is moeilijker en moeilijker om de nodige partners te vinden om operaties met buitenlanders op poten te zetten, maar dan nog mogen we fier zijn. Één van mijn dromen was om Colin McRae op de Clémentine aan het werk te zien, maar dat is helaas niet meer mogelijk. We hebben echter er wel voor gezorgd dat er een schitterende Escort voor zijn broer Alister klaar staat. Zijn vliegtuigticket uit Australië is duur, maar meer dan de moeite waard!

 

Een reeks andere buitenlanders komen ook, omdat ze onze proef kennen en er willen bij zijn: zo is er bijvoorbeeld de Franse ex-F1-rijder Franck Montagny aan het stuur van een originele Peugeot 504 Coupé Gr.5. Uiteraard zijn de Belgen ook weer sterke trekpleisters, met titelverdediger François Duval en Bruno Thiry in een Alfa GTV6 ex-Luigi. Het wordt dus genieten voor jong en oud.

 

Om het voortbestaan van onze rally te garanderen, zouden we ons toch ook willen richten tot ons publiek dat jaarlijks heel talrijk is om ons evenement te volgen. Beste toeschouwers, respecteer de veiligheidsvoorschriften, de commissarissen, de stewards en de natuur, zeker op de Clémentine. Koop ook ons programma, want zo steunt u onze wedstrijd. Het is een zeer nuttig en onmisbaar instrument om de rally te volgen, maar het helpt ook ons financieel. Het geboden spektakel voor de prijs van een filmticket, dat is niet te veel gevraagd?

 

Ik wens u allen een fijn seizoen en een fantastische Legend Boucles de Spa” 

 

Racspa