Racspa

SPA EURO RACE / 01, 02 & 03 juni 2018

Vuurwerk als afsluiter op zonnig Francorchamps!

Na de stortregens van vrijdag en het wolkendek van zaterdag, maakte de zon haar intrede op zondag voor de laatste dag van de Spa Euro Race 2018, de eerste organisatie van het jaar op circuit door de Royal Automobile Club de Spa. Na de laatste kwalificatiesessies kreeg het publiek een reeks mooie wedstrijden die meer dan voldoende spektakel boden.

De bolides van de Lotus Cup Europe, zonder de ongelukkige John Rasse (niet vertrokken na de lekke band van zaterdag), openden de reeks races. De Hongaar Bence Balogh (Evora GT4) vertrok hard en domineerde de race, met zijn landgenoot Bence Balogh (Evora GT4) naast hem op het podium. Jason McInulty, de winnaar van de eerste race werd derde, terwijl de beste Belg, Thierry Verhiest (Exige Cup V6 R) als negende over de meet kwam.

Eens te meer verzekerden de jonge deelnemers aan de F4 France het spektakel. Het eindklassement van de derde race zag opnieuw andere namen vooraan. De Braziliaan Caio Collet, leider in het kampioenschap, en de Monegask Arthur Leclerc waren de favorieten voor de derde race, maar het was de Zuid-Afrikaan Stuart White die de wedstrijd won. Collet werd tweede en deed dus een goede zaak in het kampioenschap. De Fransman Pierre-Louis Chovet werd derde. De Belgen hadden het moeilijker met een zesde stek voor Ulysse De Pauw en een zevende plaats voor Ugo de Wilde, die een moeilijk weekend kende. Esteban en O’Neill Muth werden negende en elfde, terwijl Baptiste Moulin twaalfde werd.

Van sprint was er ook sprake in de Peugeot 308 Racing Cup, met reeds vlak na de start een aanrijding tussen Fred Caprasse en Marc Guillot, waardoor beide toppers de strijd moesten staken. Julien Briché, de dag voordien nog gestraft, ging de strijd aan met Teddy en Jimmy Clairet. Die laatste kende een warmlopende krachtbron. Teddy, winnaar op zaterdag, kreeg een Drive Through wegens het overschrijden van de witte lijnen. Briché won dus, voor David Pouget en de Franse Belg Amaury Richard, ook winnaar bij de Juniors… tot de wedstrijdleiding hem ook bestrafte. Dat maakte dat hij vijfde werd en tweede in de Junior, achter Teddy Clairet !  Een Drive Through was er ook voor vader Laurent Richard, toch tweede in Gentlemen, achter de Fransman Stéphane Ventaja.

Veel incidenten ook in de tweede race van de Britse GT Cup & LMP3 Cup, met een ongeval van de Speedworks Motorsport Ligier van Butel-Paul in de klim naar Kemmel! De Norma M30 LMP3 van Mectech Motorsport met Bradley Smith en Duncan Williams won, voor de winnaars van gisteren, de Ligier JSP3 van Ecurie Ecosse (Colin Noble en Tony Wells). De beste GT was de National Motorsport Academy Mosler MT900 van Gareth Downing.

De  Porsche GT3 Cup domineerden opnieuw de ACNN, met een tweede zege voor Aart Bosman, in een 991 GT3 Cup voor de 997 GT3 Cup van Poell en Van Wijngaarden. Ook leuk was de strijd bij de ‘Zilhouette’ met een carrosserie van de BMW Z4 en de 3 Reeks E36 van de Ooperon Cup.

Ten slotte was er nog de tweede manche van het Belcar Endurance Championship 2018, dat verreden werd over drie uur. De Norma M20FC van de categorie Belcar 2 domineerden zoals verwacht het klassement. Het is de strategie van het Russel Racing by DVB Racing team met Gilles Magnus, Hans en Frank Thiers dat het verschil kon maken. Ze maakten gebruik van de vroegee neutralisatie van de race om een snelle en tactische pitstop te maken, wat mee zorgde voor hun overwinning. Een korte benzinestop op minder dan een half uur voor het einde bood Gilles Magnus de kans om naar de overwinning te sprinten. De #2 finisht voor de #111 Norma van De Cock-Joosen-Piessens en de #1 van Houthoofd-Bouillon-Goossens. Een mooie strijd ook in Belcar 1, met een duel tussen de Porsche 911 GT3 Cup van Belgium Racing van Derdaele-Saelens en de PK Carsport van Kumpen-Boonen-Longin. De overwinning ging uiteindelijk naar de Porsche van Kumpen-Boonen-Longin nadat de #99 van Derdaele-Saelens benzineproblemen kende op het einde. De PG Motorsport van de Nederlanders Jos Menten en Thijs Heezen werd tweede, net voor de Independent Porsche van Xavier Stevens, Koen en Kris Wauters. Opmerkelijk is de zesde plaats in de categorie voor de prachtige Porsche 911 GT3 Cup van Speedlover Racing ‘Moya’ van Paque-Paisse-Meurens. Het was een beklijvend duel in Belcar 3 tussen de BMW M4 GT3 van Koen De Wit en de Porsche Cayman GT4 van PG Motorsport met Stienes Longin en Marnik Battrijn. De Porsche nam uiteindelijk de bovenhand, na een knappe race van De Wit die de race alleen betwistte! In Belcar 4 won de BMW Z3 M van Van de Water-Beckers-Beyers. In Belcar 5 won de BMW 325i van JJ Motorsport met Guido en Tom Werckx achter het stuur.

De kers op de taart van de Spa Euro Race 2018, waren de Supercars en hun bemanningen van de spectaculaire The Cannon Run, die van Londen naar Marbella onderweg zijn. Zij stonden in de paddock F1 en voegden ‘glamour’ toe aan dit weekend…

Na deze erg geslaagde editie van de Spa Euro Race, is het voor de R.A.C. Spa nu werken aan het Racing Festival, ook op Spa-Francorchamps op 28, 29 en 30 september.