Racspa

Na de laatste kwalificaties ’s ochtends, begonnen de eerste races van de Spa Euro Race onder een heerlijke zon. Opvallend, er was ook meer publiek dan traditioneel. Het waren de Britse GT en LMP3 Cup die de aftrap mochten geven.

Een peloton met 33 mooie prototypes en GT’s trok richting de Raidillon en na enkele incidenten en tussenkomsten van de safety car ging de zege naar de Ligier JS3 LMP3 van het Britse United Autosport met achter het stuurwiel van de prototype Tony Wells en Matt Bell. Na een wedstrijd van een uur, hadden zij een voorsprong van 25 seconden op de Ligier Tockwith Motorsport van Richard Dean en Sarah Moore, terwijl Alasdair McCaig en Colin Noble, ook in een Ligier, het podium vervolledigden. In GT was de zege in de sprint voor de Aston Martin Vantage van Nigel Hudson en Adam Wilcox, met een bonus van drie tienden van een seconde op de McLaren MP4/12C van Graham Davidson.

Met meer dan 60 wagens, onderverdeeld in 4 categorieën, vertrok het peloton van de ACNN in twee delen. De zege ging ook na 60 minuten racen naar de BMW E36 M3 van de ervaren René Snel voor de Zilhouette M3 van Oosten /Bijzitter. In de Porsche Cup was de zege voor de 968 Turbo van Wijnschenk, die ook derde algemeen werd. De categorie Zilhouette was voor Geerts, en de familie Kruger won de Ooperon Cup met een BMW E36 325i.

De Supercar Challenge blijft een sterk nummer met bijna 50 wagens op de startgrid. In de eerste race behaalden Ward Sluys en Bas Schouten een overtuigende zege. In hun JR Motorsport BMW M4 Silhouette waren ze van op polepositie sneller dan hun Nederlandse teamgenoten Bogaerts/van der Aa en de leider in het kampioenschap, Roger Grouwels, de Limburger uiteraard in de Porsche 911 van Team Raceart. Van Belgische zijde werd Patrick Lamster vierde en John De Wilde vijfde, beide in een Porsche 911 Cup van EMG Motorsport. Jimmy Adriaenssens en Kris Van Kelst reden naar een tweede stek in de Supersport 2 in hun SRT Seat, terwijl Chris Voet en Bart van den Broeck (Traxx Peugeot RCZ) in de laatste ronde de zege afsnoepten van Rob Nieman in de Sport Divisie.

In de Renault Clio Cup zagen we weer heel wat spektakel, met op het einde zelfs een rode vlag. In de Franse Cup was de zege voor Marc Guillot voor Benoît Castagné en Jéremy Sarhy. In de Central Europe Cup won poleman Sebastiaan Bleekemolen voor de Tsjech Tomas Pekar en de Pool Albert Legutko.

De F4 FFSA Academy was de voorlaatste competitie die aan het werk ging in Spa. De poleman en de leider in het kampioenschap, Arthur Rougier, liet zich niet verrassen en won overtuigend. De Fransman haalde het voor zijn landgenoot Pierre-Alexandre Jean en de Mexicaan Javier Gonzales. De wereldkampioen karting Victor Martins werd vierde. Ugo de Wilde was ontgoocheld na zijn race, want na een knappe achtste plek in de kwalificatie, werd onze 14-jarige landgenoot 12de. Een wat onaangepast set-up, de auto was te overstuur, maakte beter doen onmogelijk. Amaury Cordeel, de tweede Belg, werd 15de.